Vodní monstrum je nejznámější představitel planety Animalis. V angličtině se mu říká také Big Monster, což znamená obří monstrum, ale je ještě mnohem větší, než si představujete! Jde o jediného živočicha ve známém vesmíru, kterého lze spatřit z vesmírné rakety; tak gigantické vodní monstrum je. 

Jezero obrům nestačí
Svým vzhledem vodní monstrum připomíná prehistorické dinosaury. Má robustní trup, dlouhý krk a maličkou hlavu s širokou tlamou, z níž trčí kly podobné mrožím. Po celém hřbetě mu roste pestrobarevný hřebínek. Na mělčinách a na souši se monstrum pohybuje na čtyřech svalnatých, krátkých nohách, které ho ale brzy začnou bolet, proto se turistice příliš nevěnuje. Ve vodě je mnohem obratnější i vytrvalejší, neboť místo vesla používá svůj dlouhý, ploutvemi zakončený ocas.

Jak již jméno tohoto úžasného tvora napovídá, vodní monstrum obývá především moře a oceány, méně často také jezera, ovšem jen několik nejrozsáhlejších. Jakékoliv menší jezero by totiž vodnímu monstru mohlo sloužit s bídou jako vana. Teplota vody je pro ně lhostejná; díky jeho tloušťce je mu totiž příjemně kdekoliv, kam se vejde.

Vodní monstrum se živí především řasami, ale i vodními rostlinami, které pozvolna spásá na mělčinách. Občas si jídelníček zpestří také menší vrbou či keříky rostoucími na břehu. Denně spořádá obrovské množství potravy. Na rozdíl od pozemských býložravců má ale lepší trávení, takže mu svačina trvá většinou jen několik hodin. Někdy se krmí také tak, že položí tlamu na hladinu a vtáhne do sebe celé pole chaluh či leknínů. Byly zaznamenány i případy, kdy vodní monstrum takto omylem snědlo celou loď i s posádkou, buďte proto raději opatrní!

Láskyplný samotář
Vodní monstra
žijí samotářským životem. Vzhledem k jejich velikosti by se celé stádo patrně stejně nikde neuživilo. Většinu dne navíc tráví spánkem, ponořena pod hladinou, kde díky obrovským plicím vydrží až pět dní bez jediného nádechu. Nezřídka kdy pak takový tvor zjistí, že se mu v uších usídlily celé kolonie krabů či hejna ryb. 

Jednou za rok se samečci a samičky vodních monster setkají v nejhlubších částech oceánů, aby zplodili mláďátka. Na rozdíl od většiny živočichů lákají samičky samečky, a to na pestrobarevnost svých hřebínků. Je známým paradoxem, že častokrát ty největší samičky vyhledávají nejmenší samce a naopak. Populace tohoto roztomilého zvířátka tak zůstává velikostí v průměru, což je šetrné k životnímu prostředí.

K lidem se vodní monstra chovají velice přátelsky a ráda se nechají pohladit. Buďte ale opatrní; ačkoliv je tento obr něžný a opatrný, přesto vás může omylem rozšlápnout. 

Chov vodního monstra v zoologických zahradách se nedoporučuje. Je docela dobře možné, že by si nevšimlo ohrady, při pokusu o koupel rozbilo akvárium pro velryby nebo snědlo baobaby, pod nimiž se ukrývají sloni.